13 julio, 2016

La barca

La barca Núria

La Núria és una antiga barca de pescadors, de 9 metres d’eslora, adaptada al transport de passatgers. Té capacitat per una vintena de persones i disposa de vidres al casc per poder veure el fons marí.

Una mica d’història…

Barca Núria a la platja de l'Estartit_anys 40

L’any 1.942, a la mateixa platja de l’Estartit, en Jaume Farró fa construir la “Núria”, un llaüt català per anar a pescar la teranyina. En aquella època hi treballaven cinc homes: quatre a la barca i un al bot del llum, utilitzat per atreure el peix a la superfície.

Amb l’arribada del turisme, als anys 50, la Núria compaginava la pesca amb les primeres sortides turístiques. La barca sortia a pescar a la nit i, al matí, en arribar a port, en Jaume i el seu fill Quimet netejaven i giraven les caixes del peix, que es convertien en bancs per als turistes que volien anar a veure les Illes Medes, on visitaven el far i es banyaven.

Barca Núria_1967

Quan el turisme va arrelar fort a la població, i en general a tota la Costa Brava, la família Farró va decidir que la Núria deixés la pesca i es centrés en el turisme. Així, el 1.965 va nèixer Excursions Marítimes Núria. Es van instal·lar bancs a la barca per fer més còmode el trajecte als viatgers i un tendal per protegir-los del Sol els dies més calorosos. La ruta cada cop es va fer més llarga, primer fins la roca Foradada, on els turistes quedaven impressionats al passar-hi per sota, i, més endavant, fins les 3 coves on, encara a dia d’avui, la Núria entra a la cova més profunda. Durant una època, fins i tot portaven a turistes a visitar les Ruïnes d’Empúries.

Als anys 80 s’hi enrola el patró actual, en Quim Farró, fill d’en Quimet, i amb ell ja són tres les generacions al timó de la Núria. En aquella dècada es fa una gran restauració a la barca: va passar de ser de fusta a fibra i es van instal·lar vidres al casc de l’embarcació per poder veure el fons marí.

la barca